Vi vet alla att de gamla åsikterna om att det bara var sjömän och kriminella personer som tatuerade sig nästan är utraderade. Numera har nästan alla en permanent påminnelse om något från livet.

Vissa väljer att föreviga minnet av en avliden person som betytt mycket, eller som en hyllning av egna barnen eller livspartnern. Andra väljer ett snyggt motiv som de tycker symboliserar något man står för. Exemplen är många, det kan vara favoritdjuret, stjärntecken, fotbollslaget i ens hjärta eller bara en snygg bild man sett som man vill pryda sin kropp med. Många människor blir ett med sina tatueringar och det blir ett personligt kännetecken man inte kan tänka sig att vara utan.

Vad ska jag tänka på innan jag tatuerar mig?

Eftersom det är ett permanent ingrepp så ska man såklart vara noga med motivet. Tänk noga igenom allt både en och två gånger. Men visst går det att ta bort, eller tatuera över felaktiga tatueringar idag, men det blir inte alltid 100%, och är både dyrt och onödigt. När du bestämt dig för motivet ska du tänka över var du vill placera den och hur stor den ska vara. Ska den vara i färg eller svartvit. Sök inspiration i olika magasin eller på internet så kommer du få en massa härliga exempel. Valmöjligheterna är oändliga och endast fantasin sätter gränsen.

Sedan är det dags att välja tatuerare. Det finns väldigt många aktörer med varierande kvalitet och specialområden. Var noga med att kolla upp olika tatuerare i Stockholm, fråga tatuerade vänner om deras erfarenheter. 

Hur går det till?

Om det är första gången så kommer tatueraren att förklara hur det går till. Det är inte helt smärtfritt att tatuera sig, men det är ju bara tillfälligt. Tänk på slutresultatet så går smärtan över, och tänk på alla som har tatueringar som bevisligen klarade sig bra. Kunde de så kan du, och det är väldigt att vanligt att kunderna kommer tillbaka och vill ha fler. Tänk på att det är ganska tidskrävande, och ibland behövs det flera sittningar för att för motivet färdiggjort.

Tatuerare kommer inte att tatuera personer som är under 18 år eller påverkade på något sätt.

Efteråt kommer du bli informerad hur du ska göra för att tatueringen ska läka fort och bli så snygg som möjligt. Det är viktigt att skydda hudområdet med förband och inte ta bort sårskorporna förrän dessa läkt ordentligt. Du ska inte tvätta området första veckan och undvika direkt solljus.